maanantai 8. toukokuuta 2017

Keväistä kakkua ja mustikkaherkkua

Yhteistyössä Pentik| Hei ihanaiset ja oikein mainiota alkanutta viikkoa vaikka säädetiedotusten mukaan siitä taitaa tulla hurja ellei jopa kurja. Mutta ei anneta sen lannistaa, luonto vihertää jo mukavasti, linnut laulaa ja kesää kohti mennään. Tästä oudosta takatalveilusta johtuen halusin tehdä tulevan äitienpäivän kunniaksi hempeääkin hempeämmän kakun. Ja rullaten se oli kasassa nopeammin kuin olisi kissaa kerennyt sanoa. En ole mitenkään super tässä sokerimassan käsittelyssä, mutta pitihän sitä taas pitkästä aikaa kokeilla kun sitä kaapista löytyi. Ehkä tämä antaa toivoa muillekin :) Pelargonian googlettelin myrkyttömäksi joten ne pääsivät koristamaan tätä äitienpäiväkakkua. Ja kun parhaillaan eletään potentiaalista omenankukkien aikaa niin ensi sunnuntaina kahvipöytään silitetään Pentikin omenankukka pöytäliina tai ehkä sittenkin Paletti. Paletille olen jo siinä määrin menettänyt sydämeni, että mielessä on vilahdellut kesämekko, toppi tai suorat housut samasta kuosissa :)


Pohja:
8 munaa
4 dl sokeria
12 rkl vehnäjauhoja
6 rkl maissijauhoja tai perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta 

Täyte:
n 5 dl kuohukermaa (säästä n. 1 1/2 dl vatkattua kermaa kakun pintaan tai enemmän jos värjäät kerman)
lemon curdia
mansikkaa (viipaloituna)
vadelmia
mustikoita
Laita uuni 225 asteeseen. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää yhteen sekoitetut kuivat aineet ja lisää ne siivilän läpi muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Levitä korkeareunaiselle uunipellille leivinpaperin päälle ja paista noin 12-15 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.


Kumoa valmis pohja sokeroidulle leivinpaperille. Anna jäähtyä hetki ja vedä päällimmäinen leivinpaperi pois varovasti. Leikkaa kääretorttupohja kolmeen yhtä isoon soiroon leveyssuunnassa. Levitä soirojen päälle ohuesti lemon curdia, vaahdotettua kermaa, mansikkaviipaleet, vadelmat ja mustikat. Lähde rullaamaan soiro kerrallaan kuten normaalia kääretorttua kunnes sinulle on halkaisjaltaan noin 20 cm:n kokoinen kakku (kiekko). Kääri kakku tiukasti leivinpaperiin ja anna vetäytyä hetki jääkaapissa tai vaikka seuraavaan päivään.

Kakun kuoruttaminen:

 Superhempeään tulokseen voit päästä kahdella eri tavalla.

1. Värjää vaahdotettu kerma haluamillasi väreillä. Lisää kerma epämääräisinä läiskinä kakun pinnalle ja tasoita kakun pinta niin että värien rajat hälvenevät. Koristele kukilla.

2. Tasoita kakun pinta kermavaahdolla. Kauli sokerimassa riittävän isoksi levyksi ja nosta se varovasti kakun päälle kaulinta apuna käyttäen. Tasoita pinta varovasti käsillä ja leikkaa ylimääräiset reunat pois. Sokerimassan pintaan suosittelisin tässä vaikka kristallipulvereita (tai muita jauhemaisia elintarvikevärejä) joita saa kauniissa pastelliväreissä ja kaupan päälle saa kauniin utumaisen kiillon kakun pintaan. Omasta kaapista löytyi nyt ainoastaan nestemäisiä elintarvikevärejä joten pienellä riskillä mentiin. Ohenna värit vedellä kunnes voimakkuus on mieleinen ja penslaa väriä sokerimassan päälle mahdollisimman nopeasti ja ohuesti ettei massa lähde sulamaan.
Koristele kukkasin. 


Tässä toisessa herkussa päästään entistäkin helpommalla. Rakastan näitä erilaisiin laseihin ja purkkeihin tehtäviä jälkkäreitä. Helppoudessaan ne ovat aivan ylivetoja. Tämän(kin) voit tehdä hyvin jo edellisenä päivänä ja koristella vasta ennen tarjoilua. Tähän herkkuun testailin Pentikin makusiirappeja ja ilokseni voin todeta, että ne maistuivat todellakin siltä mitä pullon kyljessä luki. Mustikkasiirappi on suorastaan i-h-a-n-a-a-a-a. Näitä tullaan käyttämään jatkossakin. 

Mustikkaherkku
3 reilua annosta

Mustikkarahka

250 g rahkaa
1 dl kreikkalaista jogurttia
2 dl mustikoita
1/2 pulloa (25 ml) Pentikin mustikkasiirappia tai maun mukaan

Sitruuna tuorejuusto

150 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl kreikkalaista jogurttia
yhden sitruunan kuori
tomusokeria maun mukaan

Lady fingers keksejä (tiramisukeksit, Savoiardikeksit)

Annoksen kokoaminen:

Valitse mieleinen lasi. Katkaise yksi keksi kolmeen osaan ja laita lasin pohjalle. Kostuta keksit Pentikin tiramisusiirapilla. Lisää päälle sitruunatuorejuusto ja taas keksinpaloja jotka on kostutettu siirapilla. Keksien päälle reilusti mustikkarahkaa. Koristele Lady fingers keksillä ja sitruunaviipaleella.

Istu aurinkoon ja nauti!  

Monen monta kertaa on puhuttu, että kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää. Herkut toki on, mutta muuten täällä kuivatellaankin kuttereita remppahuoneessa pressujen päällä. Odottavan aika on pitkä.

Iloa viikkoosi!
Heidi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails